Quan seria legítima la declaració d'independència, segons el govern?

Homs veu possible la declaració unilateral només 'si és posterior a una consulta o unes eleccions'

Un referèndum a partir del 24 d'agost de 2014 amb una pregunta clara i directa sobre la independència, recomana el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). I què hi diu el govern? De moment, hi posa cautela i no ensenya gaire les cartes. El discurs que el govern s'imposa ara es resumeix així: 'Cal que hi hagi diàleg.' Ho ha dit el conseller de Presidència, Francesc Homs, després de la reunió amb els membres del consell. I si el diàleg no funciona, la declaració unilateral seria legítima, diu el consell. I el govern en pren nota.

El govern ha dit més d'una vegada que no es podien ensenyar totes les cartes del procés, perquè això donaria avantatge a l'estat espanyol, que ara mateix és molt hostil a la possibilitat de fer una consulta. El govern vol anar cremant etapes, tal com també recomana el consell assessor: insistir en el diàleg amb l'executiu espanyol perquè s'avingui a permetre una consulta, bé aplicant la legislació espanyola (la transferència de la competència per a convocar el referèndum, per exemple) o la catalana (com ara l'aplicació de la llei de consultes no referendàries).

Del diàleg a les vies alternatives

Homs ha volgut transmetre un missatge concís després de rebre el document: 'Això jurídicament es pot fer. I cal diàleg', ha dit Homs. 'El mantenim i el mantindrem, amb l'estat espanyol i amb el conjunt de forces polítiques catalanes', a les quals també remetran l'informe del consell assessor. El pas següent en aquest camí del diàleg és que Artur Mas trameti la carta a Mariano Rajoy, cosa que farà abans de final de mes.

Si el govern espanyol continua obstinat a no permetre cap mena de consulta, ja ho veurem. El consell assessor apunta a una convocatòria d'eleccions amb caràcter plebiscitari si l'estat tanqués la porta a totes les altres opcions legals. Mas ja va dir fa un quant temps que veia legítimes unes eleccions plebiscitàries. I el consell assessor afegeix que també ho fóra una declaració unilateral d'independència (DUI) que fes el parlament després d'aquestes eleccions plebiscitàries.

Una DUI, quan?

I fer-la abans, amb l'actual parlament? Solament hi hauria un supòsit que la legitimaria, segons el consell: que l'estat arribés a impugnar també les plebiscitàries i no quedés cap més via possible de consultar la ciutadania. Però en el consell assessor entenen que és gairebé impossible d'arribar a aquest supòsit, perquè el caràcter plebiscitari dels comicis no dependria de la convocatòria en si, sinó dels programes electorals dels partits que acordessin d'incloure-hi un punt únic, o fonamental: la voluntat de constituir Catalunya en un nou estat independent. La convocatòria formal no seria impugnable, tenint en compte que es tractaria formalment d'unes eleccions més.

El govern no considera pas la possibilitat d'una declaració unilateral amb la composició actual del parlament. 'Qualsevol decisió ha de ser posterior a expressions populars, com una consulta o unes eleccions', ha dit Homs. És a dir, la declaració unilateral, només amb un parlament escollit amb aquest mandat.

El camí, molt obert, que traça el consell assessor cap a la consulta queda molt explicat, en un informe de més de dues-centes pàgines. Però Homs ha suggerit que el govern es guardava algun roc a la faixa. 'No anem ensenyant totes les cartes a tot arreu. L'informe del consell dóna elements per a la presa de decisions. Ara mateix, el principi és el diàleg.'

Font: VilaWeb

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sala i Martín tomba els arguments de Josep Borrell

El Govern destinarà una partida del pressupost a finançar material per a un referèndum

Josep M Loste: «Doblegar Catalunya»