El Parlament aprova amb 87 vots a favor demanar al Congrés la competència del referèndum

Als diputats de CiU, ERC i ICV-EUiA s'hi han afegit tres díscols del PSC, que han rebut una llarga ovació de les bancades sobiranistes en acabar la votació

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous la proposició de llei per demanar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum. La proposta s'ha aprovat amb una majoria de gairebé dos terços, 87 diputats: els de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres diputats crítics del PSC −Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Marina Geli− que han desobeït l'ordre de votar 'no' de Pere Navarro. En acabar la votació, els crítics del PSC han rebut una llarga ovació des de les bancades sobiranistes. Els tres diputats de la CUP s'han abstingut, mentre que 43 diputats del PP, C's i PSC hi han votat en contra. No han acudit a la votació el socialista Àngel Ros −que va deixar ahir l'escó per discrepàncies amb Navarro− i el popular Rafael López, absent.

La primera a intervenir en el debat ha estat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha advertit a l'Estat que la petició que els envia el Parlament "és l'última oportunitat per resoldre l'actual tensió política democràticament". No confia que el PP s'estovi, però un no rotund del Congrés serviria per constatar arreu del món l'actitud tancada del govern espanyol. La democràcia a Espanya, ha denunciat, és "deficient, segrestada i moltes vegades només virtual". Si diuen que no, "farem tot el que estigui al nostre abast per donar compliment al mandat democràtic" per fer el referèndum, ha avisat. "Al final guanyarem", ha afegit.

A continuació, ha pres la paraula el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, que ha rebutjat aquest os difícil de rosegar que a parer seu s'intenta imposar "unilateralment" a l'estat espanyol. Ha tornat a defensar un "encaix federal" per a Catalunya dins d'Espanya i ha apostat per una consulta "acordada i legal". Lucena també ha acusat el PP de Mariano Rajoy de "no entendre res" i de ser el principal responsable de la tensió actual, però això "no justifica" el camí "temerari" cap a la independència. Adreçant-se a Artur Mas, assegut a la bancada del Govern, li ha augurat un "judici sever" per part dels historiadors per conduir Catalunya cap a un "trencament traumàtic", amb enormes costos econòmics i afectius. Lucena no ha dit ni una paraula dels diputats crítics del seu grup disposats a votar contra la proposta sotmesa a debat.

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha subratllat que "el referèndum és il·legal", perquè "la sobirania nacional no es delega". Camacho creu que Mas està "obligat a acceptar la resposta democràtica" del Congrés a la petició del Parlament, com va fer Juan José Ibarretxe després que les Corts tombessin el seu pla per a Euskadi. Ha acusat Mas de "covardia" i ha advertit que Mariano Rajoy "no acceptarà xantatges, imposicions, no permetrà mai el trencament d'Espanya". També ha emplaçat el PSC a treure's de sobre els "complexos" i situar-se al costat del PSOE i el PP. A més, ha cridat al "realisme i el seny" per girar full en el procés del dret a decidir, que "està perjudicant la recuperació econòmica d'Espanya".

Tot seguit ha intervingut la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha defensat la legalitat i legitimitat de la consulta i ha lamentat "profundament" el vot negatiu del PSC, que potser per no fer nosa al PSOE "renuncia a la centralitat del catalanisme polític que avui representa el dret a decidir". També ha posat de relleu "la força de la unitat" democràtica catalana: "O ho fem junts o això no tira endavant".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet mofa de "l'autogol" que suposa la votació d'aquest dijous, perquè evidencia que Catalunya no té les competències per convocar un referèndum. Ha desafiat els partits de la consulta a acatar el cop de porta que els donarà el Congrés a la seva proposta, perquè "s'acaba aquí el debat", i a continuació, ha dit, "convoquin eleccions" anticipades al Parlament. Rivera, que ha fet gairebé tota la seva intervenció en castellà, ha dit que Mas té "por" de perdre una votació democràtica a Madrid i ha vaticinat que "acabarà fracassant" com Ibarretxe.

El diputat de la CUP Quim Arrufat s'ha desmarcat de la proposta a debat perquè no considera necessari acudir a Madrid a demanar permís per fer el referèndum. L'abstenció de la CUP és una manera de convidar la resta de partits sobiranistes a anar a Madrid i veure com el Congrés enterra l'última via per resoldre el conflicte: "Aneu-hi i tanqueu aquest camí. Fins aquí us podíem acompanyar". "Però que retorni aviat el convoi que se'n va a Madrid", ha afegit. Serà, segons ha dit, "l'últim viatge dels elefants" que tants cops han negociat "plats de llenties" a Madrid.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha acusat Pere Navarro d'"engreixar" el PP i C's amb el seu no. Turull ha denunciat que els arguments que posen sobre la taula, alertant que la consulta "divideix" la societat i posa en perill la convivència, són tesis "més pròpies del vocabulari" del franquisme.

Font: ara.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sala i Martín tomba els arguments de Josep Borrell

El Govern destinarà una partida del pressupost a finançar material per a un referèndum

Josep M Loste: «Doblegar Catalunya»