El bloc decidit a desobeir el TC es reforça

Guanyem i Podem se sumen a ERC, la CUP, SI i Procés Constituent

Ahir Guanyem i Podem es mostraven partidaris de la desobediència si des de l'estat espanyol o el Tribunal Constitucional es prohibís de fer la consulta d'independència. Fa setmanes la CUP va defensar aquesta opció i ERC també és del mateix parer. En canvi, les altres forces a favor del dret de decidir han tingut respostes contradictòries en relació amb aquesta qüestió. El mes de setembre s'ha d'aprovar la llei de consultes i el debat és més viu que mai.

La CUP, insistent amb la desobediència

'Crear un moviment de resistència civil organitzada preparat per a desobeir l'estat espanyol' fou la recepta acordada pels militants de la CUP el 13 de juliol proppassat, quan van fer l'última assemblea nacional. El diputat David Fernàndez ha advertit reiteradament les últimes setmanes que 'el problema el tindrem abans del 9-N perquè ens voldran prohibir la democràcia'; per això, ha reclamat 'una resposta de les institucions i del conjunt de la societat davant l'estat'.

ERC: 'La consulta s'ha de fer digui què digui el TC'

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va dir a principi d'agost que la consulta del 9-N 's'ha de fer digui què digui' el Tribunal Constitucional espanyol. Rovira va argüir que es tractava d'un mandat democràtic sorgit de les eleccions del 25 de novembre i que ningú no havia impugnat el resultat d'aquests comicis. Rovira no va ser l'única que ho va dir, també molts caps del partit van refermar-se en aquesta convicció quan Ortega i més dirigents de CiU van obrir la porta a no fer la consulta si el TC la prohibia.

ICV-EUiA proposa una 'resposta unitària' si hi ha prohibició

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, es va limitar a insistir que caldria parlar-ne entre tots els partits vinculats al 9-N per cercar una 'resposta unitària'. 'Si l'estat hi respon negativament, ens haurem de seure i caldrà una expressió de mobilització. No som partidaris d'avançar esdeveniments ni de fer declaracions ni polèmica a l'entorn de situacions que puguin venir', va assegurar.

Guanyem i Podem se sumen a la desobediència

'Guanyem Barcelona farà tot el possible perquè la consulta es faci. Fins i tot estem disposats a desobeir, si fa falta, sempre de manera pacífica, perquè creiem que les urnes s'han de posar perquè la gent té dret de decidir.' Aquestes van ser les paraules d'Ada Colau, una de les portaveus de Guanyem Barcelona, en una entrevista a la ràdio pública del País Basc, quan l'entrevistador li va demanar com caldria reaccionar a una prohibició del Tribunal Constitucional espanyol. Colau va afegir que aquest tribunal era 'sospitós de no ser independent'.

L'eurodiputat de Podem Pablo Echenique també va defensar que 'els ciutadans haurien de treure les urnes al carrer' si el Tribunal Constitucional impedeix la consulta del 9 de novembre. Echenique considera que, 'quan una llei és injusta, la desobediència civil és una via legítima', especialment si es fa 'de manera pacífica, com es fa sempre en aquesta terra, i donant lliçons a la resta de països'.

A CiU, Rull tanca la polèmica després de les veus discordants

Quan el 5 d'agost el president Artur Mas va fer balanç del curs polític, va insistir que la consulta es faria d'acord amb la legalitat. Quina? La catalana. És previst que el parlament aprovi la llei de consultes al setembre i, d'acord amb aquest marc, el president signi el decret per a convocar la consulta. Ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, va dir que el pla no havia canviat. Tanmateix, a principi d'agost, diverses veus, com ara Joan Rigol, Joana Ortega i Santi Vila, optaven per no fer la consulta si, un cop aprovada la llei, l'estat espanyol la vetava.

El nou coordinador general de CDC, Josep Rull, va voler tancar la polèmica i va assegurar que la voluntat era de fer la consulta tant sí com no. Ho va explicar en aquesta entrevista a VilaWeb: 'Farem la consulta i posarem les urnes d'acord amb la llei d'un parlament legítim i democràtic. Hem de deixar ben clar que el Parlament de Catalunya és legítim i democràtic. Aquest és el fonament d'allò que ens proposem de fer. Hi ha tres pilars que cal combinar: democràcia, legalitat i legitimitat. La legitimitat ens l'atorga el poble de Catalunya. Ningú més.'

Solidaritat Catalana: 'Exigirem que facin el referèndum; si no, que declarin la independència'

SI defensa la desobediència perquè 'els nous estats independents han d'obviar la legalitat que els conté per fer-ne una de pròpia' va dir en aquesta entrevista amb VilaWeb el portaveu de la xarxa de voluntaris pel 9-N, vinculada a Solidaritat. Consideren que la prioritat és fer el referèndum 'tant sí com no, encara que hàgim de trencar la legalitat espanyola. SI, de fet, defensa des de fa molt de temps que el parlament actual ja té potestat per fer una declaració d'independència.

Procés Constituent, a favor de la desobediència

En declaracions a VilaWeb, la responsable de continguts de Procés Constituent, Núria Jàvega, va dir: 'Volem sortir al carrer i volem començar a treballar molt intensament perquè hi hagi fermesa, coratge i capacitat de desobediència i insubmissió, perquè un dia o un altre caldrà obviar la legalitat; no perquè no n'hi hagi, sinó perquè n'hi hagi una altra'.

Font: VilaWeb

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sala i Martín tomba els arguments de Josep Borrell

El Govern destinarà una partida del pressupost a finançar material per a un referèndum

Josep M Loste: «Doblegar Catalunya»