Jofre Llombart: «Fuga d'empreses madrilenyes pel procés independentista de la Comunitat de Madrid»

Sona estrany, oi? Perquè és fals: a Madrid no hi ha cap procés independentista. Però sí tenen fuga d'empreses. I molta més que a Catalunya on sí que hi ha aquest procés. Entre el 2011 i el 2014 (els pitjors anys de la crisi i els de creixement del procés) van marxar de Catalunya 2.650 empreses. Però és que de Madrid en van marxar 4.102, temeroses, m'imagino, de la deriva independentista propiciada per la rupturista Esperanza Aguirre, que era qui governava durant aquest període. Només el 2014 (l'any del 9N), 987 empreses establertes a Catalunya van canviar de seu fiscal. Però van fer el mateix 1.388 companyies amb seu fins aleshores a Madrid. Amb una diferència: aquestes 987 empreses representaven un 0,38% de les empreses catalanes mentre que les 1.388 de Madrid representaven el 0,6%, és a dir, quasi el doble.

Davant d'això algú pot pensar que són dades que acaben el 2014 i que ha estat aquest 2015 (amb el trascendental 27S pel mig) quan s'ha notat aquesta hipotètica fuga d'empreses. Bé doncs, per positivar les xifres i no parlar només dels que se'n van, entre gener i setembre s'han creat 14.000 societats mercantils, un 5% més que del gener al setembre del 2014. Més dades: la inversió d'empreses estrangeres a Catalunya durant els sis primers mesos de l'any ha estat de quasi 2.000 milions d'euros, és a dir, el triple que durant el mateix període de l'any passat. És més: de cada quatre euros que s'han invertit a l'Estat espanyol, un ha anat a parar a Catalunya i els altres tres se'ls han repartit la resta dels territoris.

De Catalunya en marxen empreses, sí. I també n'arriben. Fent sumes i restes, el saldo és positiu: Catalunya és capaç d'atraure més empreses que no pas en perd. Si es compara el moviment d'empreses entre Catalunya i les altres comunitats autònomes, Catalunya sempre en surt guanyadora. Excepte en un cas: amb Madrid, sí. Però cal fer un parell d'aclariments bàsics. El primer és força conegut; les facilitats fiscals que Madrid pot oferir a les empreses i que s'assemblen bastant més a una barra lliure que a les limitacions que pot oferir una Generalitat que amb prou feines pot pagar a les seves farmàcies. És en aquest context on s'expliquen casos com el de Derby Hotels, que en cap cas ha citat el procés com a motiu per traslladar la seu fiscal de Catalunya a Madrid.

I és que, en segon lloc, l'efecte de capitalitat és bestial. Sóc de Sant Cugat del Vallès i fa uns mesos Hewlett Packard ha decidit invertir-hi 20 milions d'euros per portar a casa nostra el seu centre mundial de desenvolupament de tecnologia 3D. Bé doncs, encara que aquesta inversió repercuteixi a Catalunya i més concretament al Vallès, a Hewlett Packard li interessa més tributar aquests 20 milions d'euros a Madrid, que és on tenen la seva seu fiscal. El mateix passa amb Dow Chemical i la seva nova planta de Tarragona valorada en 15 milions d'euros. Tant és així que la comunitat de Madrid concentra el 19% del PIB espanyol i té el 64% de les seus empresarials de l'estat. Catalunya genera el 20% del PIB estatal però només hi tenen seu el 17% de les empreses establertes a Espanya.

Heus ací doncs la mare dels ous. La capitalitat. Catalunya continua sent un bon país per generar activitat econòmica al marge de la situació política i, sobretot, de les traves que se li posen per part d'un estat que fa temps li juga deliberadament en contra: ha provocat boicots a missions comercials internacionals i -més important- té l'aixeta dels diners que pot obrir i tancar al seu gust fins el punt de generar la sensació que ningú es pot refiar econòmicament de la Generalitat. I tot tot tot pel simple fet que Catalunya només vol el mateix que Espanya: tenir una capital d'Estat.

Font: Mon.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sala i Martín tomba els arguments de Josep Borrell

El Govern destinarà una partida del pressupost a finançar material per a un referèndum

Josep M Loste: «Doblegar Catalunya»