El Parlament inicia el procés constituent

Junts pel Si i la CUP desobeeixen el TC i aproven, en un ple crispat, el full de ruta que inclou un mecanisme unilateral

L'oposició titlla d'il·legal i antidemocràtica la decisió i Rajoy anuncia accions contundents i apunta a Forcadell

La majoria parlamentària de Junts pel Sí i la CUP va decidir ahir finalment saltar-se la línia vermella que els havia marcat el Tribunal Constitucional i ser “fidels” al mandat que van obtenir de les urnes el passat 27-S. Amb aquesta actuació, el Parlament donava el tret de sortida al procés constituent que ha de configurar Catalunya com a nou estat europeu i el govern espanyol anunciava mesures contundents.

El debat entre legalitat i legitimitat arribava a primera hora a l'hemicicle de la cambra catalana servit en una safata plena d'articles jurídics que cada grup esmentava a conveniència. La Constitució, l'Estatut d'Autonomia i el reglament de la cambra eren enarborats pels diputats per justificar una decisió que, aquesta vegada sí, quedarà registrada en els annals de l'història parlamentària com el primer acte de desobediència i el primer pas de desconnexió de l'Estat espanyol amb conseqüències a hores d'ara imprevisibles.

Que el compromís amb el procés de ruptura anava de debò va quedar segellat ahir quan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va inquirir els portaveus de Junts pel Sí i la CUP, que moments abans havien demanat incloure el debat i l'aprovació del polèmic punt en l'ordre del dia del ple, si eren “conscients de la interlocutòria del 19 de juliol notificat en aquesta cambra pel TC”. La pregunta de Forcadell destapava la caixa de trons.

El diputat de JxSí, Jordi Turull, era el primer a posar sobre la taula el mandat democràtic del 27-S i apel·lava l'Estatut d'Autonomia per recordar que “els membres del Parlament són inviolables pels vots i les opinions que emeten en l'exercici del càrrec”. Seguidament, la presidenta, aquesta vegada d'acord amb el reglament, recordava que el ple “era sobirà” i que, per tant, la majoria parlamentària dels 72 diputats permetia portar a votació els onze punts sorgits de la comissió d'estudi i amb el quals el Parlament, un cop més, traça el full de ruta cap a la independència.

La decisió de Forcadell comportava, de nou, un fet inèdit. Tres membres de la mesa del Parlament donaven compte de l'excepcionalitat del fet i baixaven al faristol de l'hemicicle per reclamar a la presidenta que acatés el TC i impedís el debat i l'aprovació de les conclusions. Com a membres de l'òrgan de direcció, que sí se sentien interpel·lats pel tribunal, intentaven, a més a més, paralitzar el debat. Els portaveus dels grups també s'afanyaven a demanar la paraula per exigir una reunió de la mesa i la lectura en veu alta de l'ordenament jurídic que uns consideraven vulnerat i altres hi trobaven l'empar legal.

La tensió va anar creixent a mesura que la presidenta anunciava la votació, els diputats exercien el vot i s'aprovava el debat del full de ruta gràcies a la majoria dels 72 diputats independentistes.

La diputada republicana, Marta Rovira, apuntava que el permís l'havien obtingut a les urnes, “posades d'acord amb el poder constituït”, apuntava i reiterava, un cop més, que “no hi ha cap altre sortida” perquè “l'Estat no es reformarà” . La diputada de la CUP, Gabriela Serra, assenyalava que amb aquest acte “desobeïm com a única alternativa possible per recuperar les llibertats”. Serra també feia esment a la resolució del 9-N, aprovada pel Parlament i suspesa pel TC, com a gènesi del procés constituent i primera mostra de la sobirania del poble català.

I entre els protagonistes, el portaveu de Catalunya si que es Pot, Joan Coscubiela, es convertia en el centre de les crítiques de les forces independentistes que li recriminaven que subordinés el procés constituent al poder de l'Estat espanyol. Coscubiela, per la seva banda, denunciava la manca de diàleg de Junts pel Sí i la CUP i els acusava d'aprovar un informe que obeïa a la necessitat que té el govern de “guanyar-se la confiança” de l'esquerra anticapitalista per tal que Puigdemont superi la qüestió de confiança el setembre. I al final, la votació. C's i el PP van optar per marxar de l'hemicicle, mentre que els socialistes rebutjaven prémer un botó. Sí que es Pot votava en contra i el full de ruta tirava endavant amb els vots de JxSí i la CUP. L'acte d'ahir ja va tenir una primera i ràpida rèplica a Madrid. La Moncloa anunciava que després del Consell de Ministres de demà donarà instruccions al TC perquè executi l'auto en què advertia els membres de la mesa de la il·legalitat que cometien si s'aprova l'informe. La vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría qualificava l'acte de molt greu i recordava que el TC té potestat per aplicar multes econòmiques, la suspensió de les funcions dels càrrecs que hagin desobeït o fins i tot l'exigència de responsabilitats penals. La Moncloa ja apunta a Forcadell.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sala i Martín tomba els arguments de Josep Borrell

El Govern destinarà una partida del pressupost a finançar material per a un referèndum

Josep M Loste: «Doblegar Catalunya»